Super veste! La Cluj, sâmbătă, avem SuperEnduro – Marele Premiu al României!

Sâmbătă, 20 ianuarie 2024, la Cluj, Campionatul Mondial și European de SuperEnduro vin pentru prima dată în România!

Cea de-a patra etapă, dintre cele șapte programate în calendarul FIM este Marele Premiu al României. Competiția se va desfășura pe un circuit amenajat în interiorul Arenei BT din Cluj-Napoca, sub organizarea reputatului club sportiv Haita Deva, un club moto cu o expertiză de 15 ani în domeniul organizării concursurilor de Hard Enduro din țara noastră, ei fiind “parinții” binecunoscutelor și îndrăgitelor curse Enduropanorama și Golden Mountain.

Foto: FRM, Sergiu Grecu aliniat la grila de start

37 atleți din 14 țări (România, Marea Britanie, Israel, Italia, Polonia, Spania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Suedia, Germania, Portugalia, Mexic și Canada) vor concura la trei clase, două din Campionatul Mondial și una pentru Cupa Europeană de SuperEnduro. 11 dintre cei mai buni sportivi ai lumii sunt la clasa mondială Prestige, iar starurile “în creștere” concurează la clasa Junior, în număr de 12. Clasa continentală apare în program cu numele Europe, la care sunt înscriși la etapa de sâmbătă, 14 concurenți.

Sergiu Grecu (Haita Deva) stânga, alături de mecanicul său.

Sergiu Grecu (Haita Deva) este acum pe locul 5 în Cupa Europeană de SuperEnduro 2024 și va evolua în fața conaționalilor, alături de Costin Viorel Radu (Master Bike Cluj), Marius Achim Popovici (Top Cross TCS Otopeni), Costin Claudiu Andrei (Master Bike Cluj), și Cristi Vinersar (Black Ryders Sibiu).

Sergiu Grecu (Haita Deva)

SuperEnduro este o ramura complexă ce îmbină elemente din mai multe discipline offroad, precum Trial, Hard Enduro și Motocross. Tot ce este mai spectaculos în cele trei, le regăsim într-o simbioză perfectă, într-o competiție Endurocross, la cel mai înalt nivel. În urmă cu vreo câțiva ani, când am asistat pentru prima dată la o astfel de cursă, a fost în Cracovia (Polonia) și mai apoi, de două ori, în Budapesta (Ungaria). Am rămas uimită de amalgamul de elemente care constituiau o atmosferă cum nu mai trăisem până atunci: plină de suspans, forță, viteză, tehnică, obstacole impresionante și sportivi dintre cei mai talentați ai lumii, toate acestea învăluite în uralele pline de entuziasm ale spectatorilor, care epuizaseră biletele, în cel mult o zi, două, din momentul punerii în vânzare. Cred că cel mai frumos aspect la Endurocross este faptul că simți, efectiv, cum adrenalina și entuziasmul inundă pe toată lumea, concurenți și spectatori, deopotrivă, inducând tuturor o stare de veritabilă euforie.

Traseul este constituit dintr-un mix de obstacole precum bolovani, bușteni, pământ, obstacole masive din beton, rampe (pe care concurenții vor face salturi spectaculoase) și schimbări rapide de direcție, care nu vor permite concurenților niciun moment de răgaz. Doar sa participi la un astfel de concurs, trebuie să fii deopotriva tehnic și în formă fizică maximă. Ca să mai ieși și învingător în acest tip de competiție, trebuie să le fii cu toate la cel mai înalt nivel de pregătire, atât fizic, psihic și tehnic, plus…puțin noroc (ca să nu te accidentezi). Este o experiență extrem de solicitantă, care se desfășoară în viteză, într-un timp scurt, doar câteva manșe pline de intensitate maximă, atât pe traseu, cât și în tribune.

Sergiu Grecu în timpul competiției

ÎN PROGRAM:

Antrenamentele și calificările vor începe sâmbătă, la ora 11:00. De la ora 17:00, special pentru spectatori este pregătită o sesiune de autografe,cu cei mai buni sportivi, imediat după încheierea conferinței de presă. Evenimentul principal va începe la ora 18:00. Festivitatea de deschidere va fi una cu adevărat electrizantă, aceasta urmând să culmineze cu un spectacol cu lasere și prezentarea festivă a sportivilor de la clasa Prestige.

Etapa anterioară s-a disputat la Riesa, în Germania și a fost câștigată de către britanicul Billy Bolt, la finalul a trei manșe de un dramatism unic. Acesta este Campionul Mondial en-titre și vine la Cluj să își apere titlul împotriva lui Jonny Walker și Manuel Lettenbichler.

Spectatorii vor avea parte și de alte surprize: între manșe, vor fi momente artistice cu majorete și alte câteva surprize, care vor angrena și publicul prezent. Invitați speciali ai acestui spectacol pe două roți sunt Paula Seling și Dani Oțil.

Între manșe avem show cu animatoare, care fac o atmosferă incendiară

Clasa Europe are programate două manșe Finale, clasele mondiale Junior și Prestige urmând să alerge câte trei manșe. Totul se va desfășura aproape fără pauză, până la ora 21:00.

Încă mai stai pe gânduri dacă să-ți cumperi bilet? Luați-vă prietenii, familia și veniți să luați parte la un show exploziv, cum nu a mai fost altul în Romania. Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul Bilete.ro sau direct la casieria BT Arena.

Sinceră să fiu, încă nu-mi vine să cred că se organizează așa ceva și la noi, în țară! Când mă gândesc la faptul că mulți dintre noi am făcut eforturi mai mari sau mai mici pentru a lua parte la un asemenea spectacol în afară, iar acum avem unul aici, la noi acasă, mi se pare ceva de vis! Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, veniți să vedeți cu ochii voștri și să vă trăiți propria experiență la cel mai spectaculos eveniment moto al sezonului competițional 2024. Garantat, vă va intra în sânge. Haideți în număr cât mai mare să ne susținem sportivii români și să-i cunoașteți – pentru aceia dintre voi care veți merge pentru prima dată – și pe cei de talie internațională!

Regulamentul Particular al FIM Europe este disponibil aici.Regulamentul Particular al CM SuperEnduro Cluj-Napoca poate fi consultat aici.

Articol de: Maria-Teodora SECUL

Foto: FRM, Bak Ferenc, Sergiu Grecu, Enduro GP of Hungary & MGR Images.