Dakar Rally 2019: Mani Gyenes in ascensiune dupa etapele 2 si 3

Desi incearca sa-si menajeze bratul drept, Emanuel Gyenes reuseste sa si avanseze in acelasi timp in clasament, gratie experientei si determinarii care-l caracterizeaza.

A doua etapă din Raliul Dakar 2019 a fost una dură, cu multe dune și 342 km de probă specială. Ritmul lui Mani Gyenes este unul încetinit foarte mult din cauza fracturii la humerusul drept, suferită cu doar 49 de zile înainte de startul acestei ediții.

“Pe 8 ianuarie am avut o probă destul de lungă, de 342 de km. A fost un traseu lung, cu multe dune, dar mi-a plăcut ziua, deși a fost cam grea. Inainte de startul pe proba specială, am luat un analgezic, deoarece în noaptea precedentă nu am prea dormit și am zis să încerc să mai calmez din durere. Și-a făcut efectul, m-am simțit bine pe probă, deși la început am avut niște dureri minore, care au trecut însă după ce m-am încălzit. Au fost dune faine. Nu am făcut nici o greșeală de navigație. A fost o zonă cu upsuri și a trebuit să merg mai încet, însă în dune nu cred că am pierdut foarte mult timp.” – Emanuel Gyenes (#32 Autonet Motorcycle Team)

D2_0112

9 ianuarie, Etapa a 3-a (San Juan de Marcona – Arequipa) – Total: 798 km, Probă specială: 331 km

Ieri, în etapa a treia San Juan de Marcona – Arequipa, s-a concurat într-o probă specială al cărei start a fost de la nivelul mării, dar care i-a dus pe rideri în dune situate la peste 2.000 de metri altitudine. A fost una dintre cele mai lungi etape din Raliul Dakar 2019, 798 de km, 331 dintre aceștia fiind de probă specială, iar Mani Gyenes a izbutit să recupereze poziții importante în clasamentul general, aflându-se acum pe locul 52.

Pentru concurenții de la moto a fost o zi dificilă, în care au întâlnit ceață pe traseu – mulți au avut dificultăți cu navigația, au rulat la temperaturi de 30 de grade C, pentru ca la final să doarmă în bivuacul din Arequipa (2.335 m) la 10 grade C. Temperaturile mai scăzute îi vor urmări și mâine, când vor reveni în Arequipa din Moquegua, vineri anunțându-se și ploaie în anumite zone ale traseului.

Mani Gyenes in timpul etapei 3 din akar 2019

Emanuel Gyenes (#32 Autonet Motorcycle Team): „Am ajuns în Arequipa după o zi forte lungă. Am avut 800 de km în etapa a 3-a și am ajuns la 19.30 (ora din Peru) în bivuac. A fost o zi faină, mi-a plăcut în dune (am avut foarte multe dune). La un punct de trecere, eu și alți concurenți ne-am rătăcit – cred că am fost 20-30. La un moment dat, au venit și mașinile și am crezut că vor ști pe unde este drumul bun, însă nu a fost așa. Și ei s-au învârtit vreo 10-15 minute până am reușit să iesim toți de acolo. Bine că sunt aici, mă simt bine și aștept ziua de odihnă de după etapa maraton, în care concurăm joi și vineri.”Mani Gyenes in timpul etapei a 3 din Dakar 2019 - desertul Atacama

Astăzi,10 ianuarie, începe etapa a 4-a Arequipa – Moquegua – Arequipa, care măsoară 1.287 de km și include două probe speciale de 406 și 345 km. Etapa este una maraton și asta înseamnă că Mani va trebui să își conserve pneurile pentru întreaga distanță, deoarece nu le va putea schimba în bivuacul din această noapte.

După etapa maraton, pe 12 ianuarie, este programată ziua de pauză, caravana rămânând în Arequipa până duminică, de unde se va da startul în a doua parte a raliului, una care nu se anunță deloc ușoară.

După primele 3 etape, Mani ocupă locul 5 în clasamentul Malles Moto, 9 la clasa Maraton și 52 la general.

 

Credit foto: Rally Zone

By: Maria-Teodora Secul