Dakar 2018: Etapa 10 scoate Yamaha din carti

Salta – Belen

Ieri, 16 ianuarie, etapa cu numarul 10 a Dakar-ului i-a “copt” la propriu pe competitori cu temperaturi de pana la 43 °C, pentru ca mai apoi, sa-i stoarca si mai mult de puteri cu un teren extrem de dificil și cu altitudini ametitoare, de aproape 3000m.

Editia aniversara a Dakarul din acest va fi cu siguranta una memorabila, mai ales prin prisma faptului ca foarte multe nume mari, pretendenti la podium abandoneaza unul dupa celalalt de la o etapa la alta, ca piesele unui domino. Ieri, ghinionistul zilei a fost Adrien Van Beveren, care s-a accidentat si el, scotand astfel definitiv din carti echipa Yamalube Yamaha Official Rally Team, dupa ce cu doua zile inainte, coechipierul lui Adrien, Xavier de Soultrait, abandona pentru al treilea an consecutiv.

adrien

Adrien Van Beveren, care avea sanse reale la podium si implicit echipa Yamaha, a suferit un accident la numai 3 kilometri inaintea liniei de finis, in urma caruia s-a ales cu o fractura de clavicula dreapta, rani la nivelul toracelui si probleme la coloana. Invingatorul zilei a fost de departe Matthias Walkner (KTM) care a impus intre el si urmatorul clasat un ecart consistent, oferind astfel pozitia de lider echipei sale Red Bull KTM Factory Team.

Stefan Svitko, numarul 8 in clasamentul general, a suferit si el o cazatura “de speriat” asa cum a fost descrisa pe site-ul Dakar.com, in urma careia pilotul a decis sa se retraga din Dakar in acest an si nu a luat startul in aceasta dimineata in etapa 11.

rosa

Rosa Romero Font#73, pe locul 66 in clasamentul general la clasa moto si a doua in clasamentul general feminin, dupa Laia Sanz, a fost si ea nevoita sa abandoneze dupa ce s-a accidentat la un picior in urma unei cazaturi strasnice. Sotia lui Nani Roma si mama a trei copii, cu o vasta experienta in Dakar si nu numai, nu s-a lasat cu una cu doua. Accidentata, ignorand durerea si cu noaptea planand asupra ei, a parcurs cei inca 140 de km care mai erau din speciala zilei si dupa 9 ore si-a atins telul. A avut nevoie de 8 copci (puncte de sutura) la picior, iar in aceasta dimineata, Rosa era decisa sa ia startul in etapa 11, insa, dupa dupa o examinare amanuntita, medicii i-au recomandat sa nu continue Dakarul deoarece exista un risc mare de sangerare si de infectare a ranilor.

10

Singurul roman din Dakar, Mani Gyenes, desi inca se lupta cu o raceala persistenta, a încheiat etapa fara probleme, timpul lui Mani pe proba fiind de 6h07min48sec, locul 30 in clasamentul etapei si 25 la general.

By: Maria-Teodora Secul