Dakar 2017 Etapa 10, de nota 10 pentru Mani, de coşmar pentru alţii

De la Chilecito la San Juan – 751 km

După dezastrele naturale din zilele precedente, ieri Dakarul a intrat pe făgaşul normal în Etapa 10, fără alte anulări, reconfigurări de traseu sau ocolişuri. Joan Barreda  a obţinut  cea de-a treia sa victorie din acest an ieri, după penalizarea lui Michael Metge, care a ratat un Way Point; însă această schimbare de situaţie nu -l deranjează cu nimic pe Sam Sunderland, care rămâne lider indiscutabil la categoria moto.

În sufocantele regiuni din La Rioja şi San Juan, la temperaturi de cuptor, de 45 grade Celsius în şaua motocicletei şi în cea mai lungă specială a Dakarul din acest an (449 km), riderii au avut de îndurat una dintre cele mai dificile etape, plus navigaţia complicată de la începutul specialei. În plus, erau veniţi de la temperaturi scăzute şi altitudini ameţitoare…Partea a doua a specialei, cu finişul la San Juan, a fost de viteză, dar şi cu probleme tehnice pentru unii şi răsturnări de situaţie în clasamentul General.

Pentru ai noştri însă, lucrurile au mers înspre bine. Mani Gyenes a avut un ritm bun şi a terminat cei 449 de km cronometraţi în 6h13min17sec, fiind înregistrat cu al 15-lea timp al zilei şi urcă 4 poziţii la General, pe 23! În pofida acestui timp superb pe probă, sătmăreanul nu a avut o zi uşoară. Într-o albie de râu i s-a oprit motorul şi a izbutit să repornească după câteva minute mai târziu, împins de spectatori.

Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team – ” A fost o proba foarte lunga si am rulat intr-o caldura foarte mare, cred ca au fost peste 45 de grade C. In primii 100 de km a fost un traseu nu foarte rapid, a fost foarte mult de navigat. Cred ca pana la km 100 eram in top 10, dar dupa am facut o greseala si am pierdut vreo 10 – 15 minute. In partea a doua a traseului am cazut si am lovit putin motocicleta pe partea stanga, dar nimic grav. A fost foarte greu astazi. Ieri la briefing ne-au spus ca la sfarsit nu o sa fie nimic greu, ca o sa fie un traseu rapid dar nu a fost asa. Ultimii 180 de km au fost foarte solicitanti fizic, am mers prin multe ravene si riosuri pline cu mult nisip. E foarte greu de pilotat motocicleta in aceste conditii. Azi sincer am obosit putin, dar cred ca toti concurnetii au patit asta pentru ca a fost foarte cald. Cred ca acesta a fost cel mai dificil traseu din Dakar 2017. Mai sunt doua etape pana la sosirea din Buenos Aires, sper ca nu vor mai fi probleme si vom ajunge cat se poate de bine acolo. ” 

m10

Marcel Butuza #80 Vectra Racing Team – ” Ieri am avut o zi lunga de aproximativ 800 km, o speciala rapida care s-a terminat bine pentru mine, am inceput sa recuperez din timpul pierdut saptamana trecuta. Astazi ne-am trezit devreme, am avut o legatura de peste 1000 km. Maine startul este iar la 5.00 dimineata, mai sunt 2-3 zile de concurs si trebuie sa ne concentram ca sa ajungem cu bine si cu un rezultat bun la Buenos Aires.”

butuza 10

Pablo Quintanilla spera ca în etapa 10 să pună presiune asupra lui Sam Sunderland, însă, după ce pilotul Husqvarna a început etapa catastrofal, încercând să găsească drumul cel bun mai bine de o oră, în partea a doua a specialei a suferit o căzătură serioasă, în urma căreia s-a ales cu o leziune la cap, ce l-a obligat să abandoneze Dakarul (pentru a treia oară).

Etapa 10 a avut acelaşi sfârşit trist şi pentru Ricky Brabec. Americanul era în top 3 pe specială, la numai câţiva kilometri de finiş, când, în urma unei căzături, Honda lui şi-a dat duhul, din cauza unei defecţiuni la radiator. El a fost preluat de o echipă medicală şi tratat pentru dezhidratare; însă problema motocicletei sale CRF 450 Rally n-a putut fi reparată, aşa că azi nu a putut lua startul nici el în această dimineaţă. Şi lista abandonurilor din etapa 10 continuă cu: Adam Tomiczek, Livio Metelli, Simon Marčič, Luca Manca, Alberto Urquia şi Ricardo Martins.

Mai mult decât atât, etapa 10 i-a adus pe unii piloţi în pragul epuizării, ca în cazul lui Štefan Svitko. El a fost luat cu ambulanţa de pe porţiunea de legătură şi dus la spitalul din San Juan. Puţin mai târziu însă, acesta s-a întors pentru a-şi revendica motocicleta şi pentru a ajunge la finişul zilei. Slovacul şi-a revenit şi azi îi sufla în ceafă lui Joan Barreda!

Azi, 13 ianuarie, în Etapa 11: San Juan – Rio Cuarto, riderii au avut de pilotat 754 km, din care 288 km de probă specială. Proba a început cu 50 de km în dunele de la San Juan și s-a încheit, în zona Cordoba, pe trasee asemănătoare cu cele din WRC. Sâmbătă, 14 ianuarie, se va ajunge la Buenos Aires, punctul terminus al raliului. Etapa Rio Curato – Buenos Aires măsoară 786 km, iar 64 dintre aceştia vor fi parcurşi în regim de probă specială.

By: Maria-Teodora Secul