Tehnologia prin care politia va putea opri motocicletele din mers

Politia europeana evalueaza in prezent o tehnologie noua pentru a opri masinile si motocicletele, cu ajutorul unui sistem ce foloseste unde electromagnetice pentru a distorsiona sistemele electronice ale vehiculelor.

Prototipul tehnologic apartine celor de la E2V si se numeste RF Safe-Stop, iar pana acum sistemul s-a dovedit functional in demonstratiile realizate in fata politiei britanice si a mass-mediei. E2V RF Safe-Stop functioneaza trimitand un puls de unde radio, asemanatoare celor folosite de catre un radar, catre sistemul de management al motorului motocicletei. Astfel, sistemele electronice sunt dezechilibrate, iar motorul nu mai functioneaza. Pentru a fi eficient, RF Safe-Stop trebuie sa ramana orientat catre vehiculul aflat in miscare, altfel trebuie repornit. Sistemul poate fi folosit la o distanta de aproape 50 de metri. In momentul de fata, fortele de politie din Anglia sunt de parere ca E2V RF Safe-Stop trebuie sa mai treaca o serie de teste riguroase pana va putea fi folosit la nivel national. In plus, sistemul trebuie montat pe un vehicul adaptat din cauza greutatii sale de 159 kg.

Cu toate acestea, cadrele politiei britanice care au vazut o demonstratie cu RF Safe-Stop sunt de parere ca acest sistem poate fi folosit eficient mai ales fata de motociclete. In prezent, oprirea masinilor se efectueaza cu ajutorul unor dispozitive ce deterioreaza pneurile, insa pentru motociclisti, aceasta metoda este deosebit de periculoasa. Si ca sa fim sinceri, nici oprirea motorului in mers n-ar fi tocmai sigura pentru un motociclist, din contra.

In plus, una dintre problemele lui RF Safe-Stop este faptul ca sistemul este eficient doar impotriva vehiculele moderne, care sunt dotate cu sisteme electronice sofisticate. Orice motocicleta care nu are integrat un ECU (engine control unit) nu va fi afectata. Deci vom putea merge pe motoare “oldies but goldies” fara teama ca ne-ar putea “muri motorul”, ca sa spunem asa, pe nepusa masa…

Pentru inceput E2V RF Safe-Stop va fi folosit in cadrul armatei pentru a opri orice tip de vehicul considerat periculos pentru anumite zone. Planurile arata ca ar putea fi montat si pe elicoptere si folosit impotriva barcilor.

Dar daca nu vreti sa va confruntati cu vreo problema de acest gen, pentru descarcarea adrenalinei in conditii de siguranta si maxim de placere cu gazul la maxim, noi recomandam iesirile off-road! Asa ca, dupa posibilitati, langa vitezista de strada din garaj, va mai puteti aduce o endurista..salbatica!

KTM tare!

 

By: Maria-Teodora Secul

Sursa: rideapart.com

Sursa poza: e2v.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.