Noul campion national la Endurocross, de meserie salvator de vieti: George “Geany” Leric

Pe 2 octombrie, in Comanesti a avut loc etapa decisiva din Campionatul National de Endurocross. La clasa moto, batalia finala pentru titlu avea loc intre pilotul Stiinta Bucuresti, Maestru emerit al Sportului – Andrei “Giubi” Botoaca si George “Geany” Leric (Hard Enduro Club Arad).

Inceputul cursei nu a fost favorabil celor doi piloti, motocicleta lui Geany refuzand sa porneasca fix inainte de Start. Cum un ghinion nu vine niciodata singur, la scurt timp, primii piloti rateaza marcajul de pe o bucata de drum, ratacindu-se. Aici pilotul din Arad pierde aproape 15 minute si hotaraste sa revina la START/FINISH pentru a relua cursa.

George Leric #388 – Endurocross Comănești 2021

Pilotul Stiinta Bucuresti a terminat competitia pe locul 4, ratand podiumul, iar George Leric #388, cu punctele adunate in acest sezon isi mentine pozitia de lider in clasamentul general.

George Leric #388 în timpul primei ture la Endurocross Comănești 2021

La doar 33 de ani, George Leric“Geany” pentru prieteni – este plutonier adjutant in cadrul ISU Arad, tanarul pompier fiind gratificat si avansat inainte de termen de cateva ori, datorita misiunilor incheiate cu succes de-a lungul carierei sale. El indeplineste functia de comandant de echipaj si conducator autospeciale la Sectia de Pompieri Barzava si a avut de multe ori “rolul principal” in interventii de salvare de vieti omenesti si numeroase misiuni de cautare-salvare persoane pierdute in padurile din zona arondata structurii din care face parte.

Cea mai recenta poza cu Geany in echipamentul de interventie – la insistentele mele – chiar de azi 🙂

In cateva dintre cazuri, enduristul profesionist a folosit drept mijloc de deplasare chiar motocicleta personala, fiind uneori singurul vehicul cu care ar fi putut ajunge la persoanele aflate in dificultate. De exemplu, in vara lui 2019 a gasit un motociclist pierdut in padure, care era si deshidratat, salvandu-l de la un pericol mai mare, iar anul trecut, doua femei si un copil, care, la fel se ratacisera in padure.

“Ultima etapa nationala de Endurocross de anul acesta si cea mai grea, ne-a surprins placut cu un traseu spectaculos, care te ducea cu gandul ca esti la hard enduro, clasa hobby. Din pacate, lipsa catorva benzi pe o portiune de drum ne-a facut pe cativa sa ne ratacim si astfel lupta nu a fost chiar cea pe care o doream. Dar din fericire, chiar si cu locul 5 obtinut la etapa sustinuta in Comanesti am reusit sa imi mentin pozitia de lider in clasamentul general, devansandu-l pe Maestrul “Giubi”, cu doar 4 puncte. Mentionez faptul ca membrii clubului X-Cape Bacau sunt o echipa de oameni pasionati si sunt convins ca etapa de anul viitor le va iesi perfect.”

George Leric, Hard Enduro Club Arad

Geany merge pe motocicleta de la varsta de 7 ani, fiind al 4-lea motociclist (ca generatie) din familia lui. Pe atunci calarea motocicleta “furata” de la strabunicului sau, o batrana Simpson de 49 cc, pe care – mi-a marturisit chiar el – cand cadea pe-o dunga, nu o putea ridica singur de jos, ci doar unindu-si fortele cu fratele lui mai mare cu doi ani. Sesizez o usoara nuanta de mandrie, cand imi dezvaluie faptul ca acea motocicleta a fost prima de pe valea Muresului, strabunicul lui aducand-o cu trenul, de la Brasov.

Pe la varsta de 10-12 ani aradeanul “fura socialistele bunicului”, respectiv a tatalui sau: o Jawa de 175 cc din anii 60 (piesa de muzeu, care inca e pastrata in familie) si o MZ de 250 cc din 1961.

La 13 ani, Geany isi construieste propriul cart, cu motorul de pe MZ-ul tatalui sau, pe care il descompleteaza. Tot el povesteste amuzat despre creatia lui, ca era mai mult “un fel de aratare pe 4 roti, dintre care 3 de motocicleta si una de masina, pe care era si tractiunea”.

Pe motocicletele de hard enduro se da de aproximativ 15 ani, prima lui cursa fiind la Expo Arad 2009, apoi Valea Radestiului, in 2011. La 10 ani distanta, in 2021, la aceeasi cursa, Geany castiga locul 1, la clasa A, Profi.

George Leric, la prima lui cursa – Expo Arad 2009
George Leric a facut “impachetari cu namol” la cea de-a 10-a editie a competitiei Sebis Enduro Challenge, dar a castigat un loc pe podium!

Palmares:

  • 2014: locul 2 clasa B Expert, CN Endurocross
  • 2015: locul 3 clasa B Expert, CN Enduro Clasic
  • 2015: locul 4 clasa B Expert, CN Endurocross
  • 2017: locul 1 clasa C Hobby, CN Hard Enduro
  • 2020: locul 2 clasa B Expert, CN Endurocross
  • 2021: locul 1 clasa A Profi, CN Endurocross

Pasiunea lui pentru motociclete, curajul, indemanarea si determinarea, care-i stau in caracter, i-au adus in acest an incununarea tuturor eforturilor sale devenind Campion National la disciplina Endurocross. Probabil aceasta reusita va fi doar una dintr-un lung sir, deoarece profesionistul endurist aradean mai are cu siguranta multe de demonstrat si castigat. Mult succes Geany in continuare, atat in cariera profesionala de salvator de vieti, cat si in cea de motociclist la clasa Profi!

By: Maria-Teodora SECUL