Marquez, campion mondial la sezonul de debut în MotoGP. Cel mai tânăr câștigător din toate timpurile

Marquez, campion mondial la sezonul de debut în MotoGP. Cel mai tânăr câștigător din toate timpurile

Spaniolul Marc Marquez (Honda) a cucerit duminică, titlul mondial în Campionatul Mondial de Motociclism viteză, clasa MotoGP, chiar la capătul sezonului de debut. Ibericul a terminat pe locul al treilea în Marele Premiu al Valenciei, ultimul din sezon și a devenit cel mai tânăr campion din toate timpurile, la vârsta de 20 de ani și 266 de zile.

Marquez l-a depășit astfel, pe americanul Freddie Spencer, care deținea acest record încă din 1983 (21 de ani și 258 de zile). De 35 de ani nu s-a mai întâmplat ca un debutant să câștige titlul mondial la primul sezon în care face pasul la clasa regină. Alți trei piloți au mai reușit această performanță: Leslie Graham (1949), Umberto Masetti (1950) și Kenny Roberts (1978).

Cursa de la Valencia a fost câștigată de Jorge Lorenzo(Yamaha), care a fost urmat de Dani Pedrosa (Honda), însă laurii au fost cuceriți de al treilea clasat, Marc Marquez, plecat din pole position în cursa de duminică.

17 din cele 18 curse ale sezonului 2013 în MotoGP au fost câștigate de piloți spanioli (8 pentru Lorenzo, 6 pentru Marquez și 3 pentru Dani Pedrosa). Doar Valentino Rossi a întrerupt supremația iberică, “Doctorul” triumfând la Assen, după o perioadă de trei ani de secetă . Rossi a ocupat locul al patrulea în clasamentul final al sezonului, după Marquez, Lorenzo și Pedrosa.

Este pentru a treia oară în ultimele patru sezoane când titlul mondial la MotoGP este câștigat de un spaniol. Lorenzo a mai câștigat în 2010 și 2012. În precedentele 60 de sezoane, un singur iberic mai cucerise Campionatul Mondial de Motociclism viteză la clasa regină.

25 de recorduri a stabilit Marc Marquez în acest sezon, chiar cel de debut în MotoGP.

 

VIDEO Rezumatul Marelui Premiu al Valenciei:

 

sursa : www.digisport.ro