Mani Gyenes termină Dakar 2017 pe o impresionantă poziţie 17

Cea mai dificilă ediţie Dakar la capitolul navigaţie din ultimii 15 ani s-a încheiat ieri, 14 ianuarie în Buenos Aires, Argentina. Odiseea motorsportului mondial a semănat în acest an, mai mult ca oricând, cu Odiseea scrisă de Homer, la capitolul deselor şi dificilelor încercări la care au fost supuşi concurenţii.

După o săptămână în care a luptat să recupereze, Emanuel Gyenes a izbutit un rezultat impresionant, clasându-se pentru a treia oară în carieră, în top 20-ul unei ediţii din Raliul Dakar. Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat odiseea din motorsport cu al 17 – lea timp la General şi ocupă locul 7 în clasamentul piloţilor privaţi!

mani_EBA4171_rid

Al şaptelea Dakar din carieră pentru Emanuel Gyenes a debutat pe 1 ianuarie în Asuncion, Paraguay cu startul ceremonial al ediţiei 2017. De pe 2 ianuarie au început să se desfăşoare etapele şi sătmăreanul urca treptat în clasament, ajungând în ziua de odihnă din La Paz, capitala Boliviei, cu al 18 – lea timp în clasamentul General. Aceea a fost şi ziua în care organizatorii au decis să reexamineze GPS-urile primilor 20 clasaţi şi să aplice penalizări pentru o alimentare într-o zonă discutabilă… Mani s-a aflat printre cei care au primit ora de penalizare şi a ajuns pe locul 29. Urmatoarele etape s-au transformtat într-o cursă de recuperare, iar la finalul celor două săptămâni de raliu a urcat pe podiumul marelui Finiş din Buenos Aires, cu al 17 –lea timp. În clasamentul rezervat piloţilor privaţi, Mani ocupă locul 7, de altfel, Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakarului, îl şi consideră pe riderul român drept unul dintre cei mai buni piloţi privaţi din rally-raidul mondial.

m 12

Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team:

”Au fost două săptămâni foarte grele anul acesta. În Bolivia au fost probleme de această dată cu vremea. Am stat acolo şase zile şi s-au anulat două probe, s-au scurtat alte două. Acolo am avut probleme mari; şi eu am avut probleme cu navigaţia. Anul acesta organizatorii au schimbat metoda de navigaţie, au facut să fie puţin mai greu şi toţi concurenţii şi de la auto şi de la moto am avut probleme cu navigaţia.

Prima săptămână a fost una bună, nu am avut mari probleme, doar că în ziua de odihnă, la sfârşit, am primit vestea că sunt penalizat cu o oră. Asta pentru că în ziua în care am trecut din Argentina în Bolivia, la graniţă, nu era punct de alimentare şi eu am ieşit un kilometru ca să alimentez. Penalizarea m-a dus pe locul 29 şi sincer nu credeam ca mai pot ajunge în top 20. Dar la sfârşit am tras tare, am avut şi puţin noroc şi am ajuns pe locul 17 la general, iar acest rezultat nu este departe de ce mi-am propus. Normal că aş fi vrut să fiu mai în faţă, să fiu în top 15, dar având în vedere penalizarea primită este foarte bine şi locul 17.

Sper că voi putea să fiu aici şi în anii următori.

Mulţumesc echipei Autonet, mulţumesc Schlemmer şi tuturor partenerilor. Mulţumesc familiei, soţiei mele care mă susţine în continuare şi tuturor celor din Romania care mă sprijină să pot face aceste rezultate.”

m12

Dakar 2017 – o ediţie a extremelor

  • s-a concurat la 2 grade C în Anzii Bolivieni şi la peste 45 de grade C în Argentina;
  • 4 probe speciale la altitudini de peste 3.500 de metri;
  • 4.995 m altitudinea maximă, aici s-a rulat în regim de legătură;
  • 3.640 m altitudinea din La Paz, capitala Boliviei şi locul zilei de odihnă;
  • o etapă anulată din cauza ploilor torenţiale, în Bolivia;
  • o proba specială anulată din cauza alunecărilor de teren care au blocat accesul către unul dintre bivuacuri, în Argentina;
  • s-au parcurs aproximativ 9.000 de km în 2 săptămâni;
  • cea mai dificilă ediţie la capitolul navigaţie din ultimii 15 ani;
  • au ajuns la finiş 97 de motociclete din totalul de 144 câte au luat startul;

Clasament General Raliul Dakar 2017 :

1. Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:06:22
2. Matthias Walkner,  Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:38:22

3. Gerard Farres Guell, Himoinsa Dakar Team , 32:42:02
…………………………………………………………………………………………………….

17. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM, 35:54:58

………………………………………………………………………………..

71. Marcel Butuza, Vectra Racing, KTM,                      48:13:32

………………………………………………………………………………………………………..

podium

Repere din participările anterioare în Raliul Dakar

#29Mani Gyenes a debutat în Dakar în 2007, când s-a organizat ultima ediţie în Africa. Atunci a ocupat locul 46 la general şi 9 în clasamentul debutanţilor. În 2011 şi 2015 câştiga raliul la clasa Maraton, la această clasă nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de raliu. Iar cea mai bună clasare a sa la general a fost locul 14 din ediţia 2016. A mai ocupat locul 17 şi în ediţia din 2011.

Revenirea în Romania

#29Emanuel Gyenes şi #80Marcel Butuza, cei doi rideri români care au concurat în Raliul Dakar 2017, vor ajunge pe aeroportul Henri Coandă Bucureşti – Otopeni, marţi, 17 ianuarie, ora 09:30 cu o cursa ce vine din Istanbul.

marcel12

 

By: Maria-Teodora Secul