Mani Gyenes, pregătit să înfrunte cel de-al doisprezecelea Dakar al său

’’You must go on adventures to find out where you truly belong.’’

Sue Fitzmaurice

“Trebuie să pleci în tot felul de aventuri, ca să-ți dai seama cu adevărat unde ți-e locul.” spunea Sue Fitzmaurice…iar locul lui Mani Gyenes este cu siguranță la Dakar – aventura supremă din motorsport.

Foto credit: autonet-group.ro

Ultima dată, în ianuarie 2021, Mani Gyenes se întorcea acasă cu o dublă performanță: locul 2 la Malle Moto, clasă pe care a câștigat-o în 2020 și locul 2 la clasa Marathon (a câștigat această clasă în 2011 și 2015, clasă la care nu este permisă schimbarea motorului, precum și alte componente de pe motocicletă, de-a lungul competiției). În plus, a trecut linia de sosire pe locul 23, în clasamentul General al categoriei Moto.

Mani Gyenes cu trofeul Locul 2 la categoria Malle Moto, Dakar 2021

Acum, sportivul sătmărean este pregătit pentru o nouă aventură în Raliul Dakar, care va avea loc, pentru al treilea an consecutiv, în Arabia Saudită, între 2 și 14 ianuarie. Cel mai dur raliu al planetei se va desfășura de-a lungul a peste 7.500 de kilometri, iar Mani a decis, din nou, să trăiască spiritul pur al Dakarului, înscriindu-se la clasele Maraton și Malle Moto – cea mai solicitantă si periculoasă – fără asistență tehnică. El va porni, la începutul lui 2022, în cel de-al doisprezecelea Dakar al carierei, fixându-și clar obiectivele, ca de fiecare dată:

,,Ca obiective, aș vrea să termin și de data aceasta pe podium la clasa Malle Moto, iar în clasamentul general aș fi mulțumit de un loc 30, având în vedere că sunt mult mai mulți concurenți decât anul trecut”,

a declarat Mani Gyenes, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, în această dimineață, la sediul Autonet.
Foto credit: autonet-group.ro

Emanuel Gyenes va lua Startul celei de-a 44-a ediții a celei mai solicitante competiții din motorsport, din postura de vice-campion en-titre al categoriei Original by Motul (Malle Moto), dar și ca Legendă a Dakar-ului (având peste 10 participări). Anul 2021 a fost mult mai bun pentru Mani decât precedentul, el suferind în 2020 o accidentare foarte serioasă, care i-a pus în pericol participarea la Dakar 2021. Devenit pentru a patra oară campion national al Ungariei la Enduro, Mani a capatat un plus de incredere:

“Rezultatele din acest an m-au mulțumit foarte tare, având în vedere accidentarea urâtă din 2020. Obținerea unui nou titlu la Enduro, în Ungaria, m-a făcut să mă simt și mai motivat, cea mai mare victorie pentru mine însemnând faptul că am reușit să ajung din nou în top, în ciuda tuturor greutăților.”

Emanuel Gyenes, #37 Dakar 2022
Foto credit: portalsm.ro
Foto credit: portalsm.ro

In cele 12 etape de concurs, cu aproape 4 000 de kilometri de probe speciale, traseul Dakar 2022 va porni din orașul Ha’il, iar finișul va fi în Jeddah. Accentul sporit pe siguranță și navigație va fi păstrat de la ediția anterioară, motocicliștii fiind obligați să poarte mereu veste cu airbag care să le ofere o protecție sporită.

Traseul Dakar 2022

“Sunt foarte optimist și aștept cu nerăbdare să pornesc în cursă. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere! Le mulțumesc și sponsorilor mei, fără de care nu aș fi ajuns la Dakar. Pentru 2022, pe lângă Autonet Import, care și dă numele echipei mele, aceștia sunt Varta și Ministerul Tineretului și Sportului.”

Emanuel Gyenes, #37 Dakar 2022

Așa cum ne-a obișnuit, Mani va evolua pe o motocicletă KTM 450cc Rally și sperăm, ca de fiecare dată, să se întoarcă sănătos, acasă.

By: Maria-Teodora SECUL