De maine, off road-ul recreativ ar putea fi interzis prin lege in Italia

Va propun un exercitiu imaginar: cum v-ati simti daca de maine, enduro-ul sau off road-ul in scop recreativ, in general, ar fi interzis prin lege? Ei bine, la aceasta situatie se va ajunge si la noi in curand, daca decretul din Italia intra in vigoare. Cu siguranta si alte tari vor prelua “exemplul”.

Vin vesti extrem de proaste din Italia atat pentru iubitorii de off road de acolo, cat si de pretutindeni. Pe 1 decembrie, in Gazzetta Ufficiale (Monitorul Oficial italian) a aparut un decret semnat de catre ministrul Agriculturii – Stefano Patuanell, ministrul Culturii – Dario Franceschini și ministrul Tranziției Ecologice – Roberto Cingolani. Acest decret reglementeaza o paleta variata de subiecte privind resursele fondului forestier, cele legate de traficul off road venind ca o consecinta “indirecta”. Acest decret risca sa devina, in fapt, unul despre interzicerea oricarui tip de vehicul care nu face obiectul lucrarilor de mentenanta, control sau exploatare. Exista chiar si o clasificare ce contine caracteristicile tehnico-dimensionale ale vehiculelor care au voie circule in paduri si pasuni, in genere, camioane, tractoare, vehicule de lucru.

Sursa: california18.com

Printre aceste norme, punctul 3 din articolul 2 stabileste ca: “Regardless of the title of ownership, the forest and silvio – pastoral roads and related works are forbidden to ordinary transit and are not subject to the provisions deriving from the highway code.. “(Art. 1 and 2 of the legislative decree 30 April 1992). Pe scurt: se interzice “traficul obisnuit” pe drumurile forestiere si pasuni (indiferent ca se afla in posesia statului sau sunt proprietate privata), acestea nefacand subiectul codului rutier. Indirect, se interzice de fapt accesul motocicletelor, vehiculelor 4×4 si chiar a bicicletelor. Astfel, orice activitate in scop recreativ este eliminata.

Arhiva personala

Semnalul de alarma a fost tras de catre membrii CER (Committee for Hikers on Wheels), care afirma ca maine, 16 decembrie 2021, cele 15 zile de “vacatio legis” expira. Ce inseamna “vacatio legis”?…perioada in care un decret publicat in Monitorul Oficial devine lege

Daca nu se va schimba nimic in textul deja aprobat exista riscul eminent ca toate activitatile recreative off road din Italia sa devina ilegale si subiect de amenda, incepand de maine, 16 decembrie 2021. Speram ca demersurile Federatiei Italiene de Motociclism, cat si alte ministere si entitati interesate, sa aiba totusi un cuvant de spus. Bucurati-va de libertate. Atat cat mai avem.

Articol de: Maria-Teodora SECUL

Sursa: california18.com