Dakar 2021: Mani Gyenes urcă pe locul 2 la 2 zile distanță de Finiș

A doua ediție a Raliului Dakar desfășurată în Arabia Saudită se apropie de marele final. Vineri, 15 ianuarie, caravana va ajunge la Sosirea din Jeddah, locul unde a și început toată odiseea din 2021. După etapa a 10-a, Emanuel Gyenes a urcat pe locul 2 în clasamentul Original Malle Moto, rezistând marți și miercuri unor etape dure, derulate pe trasee cu foarte multe pietre și treceri prin canioane, care te duc cu gândul mai degrabă la Planeta Roșie – Marte.

Marți, traseul a făcut o buclă în jurul orașului Neom, pornind de pe malul Mării Roșii și ajungând în munții de la granița cu Iordania, însumând peste 400 de kilometri doar cu piatră și nisip. Ziua de miercuri însă, a dus lipsă de orice altceva, numai de piatră și evenimente neplăcute, nu! Și de această dată, piloți de top au fost nevoiți să se retragă definitiv din cursă, fie din pricina problemelor tehnice, fie din cauza accidentărilor suferite. Traseul presărat din plin cu pietre a șerpuit prin canioane și printre formațiuni de roci gigantice sculptate de eroziune de-a lungul sutelor de mii de ani, iar la final, concurenții au ajuns în Al-Ula, un oraș medieval situat odată pe Drumul Mătăsii. De parcă terenul “marțian” nu ar fi pus deja destule probleme piloților, navigația a fost cireașa de pe tort în ambele zile, organizatorii făcând într-adevăr un roadbook mult mai complicat comparativ cu cel din 2020. Pentru Mani Gyenes, important este să ajungă la finiș cu bine și deși a rulat prudent, sătmăreanul nostru a reușit să stabilească pe proba de marți timpul de referință la categoria Original by Motul – Malle Moto, iar miercuri a terminat etapa cu al doilea timp.

Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team: „Ziua a 10-a a fost una nu foarte grea, am avut și neutralizare 38 de kilometri. A fost si astăzi foarte multă piatră și nisip, era foarte ușor să-ți lovești jantele sau motocicleta, așa că am mers cât se poate de prudent. Din păcate, la km 70, eu împreună cu alți 6-7 motociclisti am cautat un waypoint, iar acolo am pierdut vreo 15-20 de minute. În acest grup a fost și Benji Melot, concurentul care este pe locul trei la Original -Malle Moto și am preferat să rămân în grup, să nu pierd timp față de el. Mă bucur că am bifat și etapa 10, mai avem două zile, iar joi este o probă lungă și dificilă, cu dune.”

Joi, în penultima zi din Dakar 2021 era programată cea mai lungă probă specială din această ediție, însă, din pricina ploilor abundente căzute în ultima perioadă, organizatorii au scurtat-o cu  63 de kilometri. Etapa Al-Ula – Yanbu va avea așadar 464 km de probă specială și 134 km de legătură. Este o zi în care, în sfârșit, concurenții de la cateogria moto nu se mai trezesc la 4 dimineața. Din bivuac până la startul probei speciale sunt doar 2 km. Traseul celei de a 11-a probe speciale din raliu este unul foarte solicitant, cu dune, ueduri, canioane și zone în care există pietre la baza dunelor, plus – bineînțeles – navigația dificilă.

Clasament Moto după etapa 10 din 12

  1. Kevin Benavides (ARG)          40h 20 min 08 sec
  2. Ricky Brabec (USA)     +00 min 51 sec
  3. Sam Sunderland (GBR) +10 min 36 sec    

………………………………………………………………..

25. Emanuel Gyenes (ROU)        + 07h 23 min 52 sec

…………………………………………………………………………

Top 3 Original by Motul – după etapa 8 din 12

  1. Aruns Gelazninkas (LTU) 46h 41′ 39”
  2. Emanuel Gyenes (ROU)   +1h 02 min 21 sec
  3. Benjamin Melot (FRA) +1h 34 min 40 sec