Dakar 2020: Mani Gyenes, lider la Malle Moto – Original, Marcel Butuza abandonează după prima etapă

By: Maria-Teodora Secul

Aventura celui de-al treilea capitol din istoria Raliului Dakar a început în mod oficial cu prima etapă desfășurată pe 5 ianuarie între Jeddah și Al Wajh. Au fost 752 de kilometri din care 319 de proba specială; o zi lungă, la finalul căreia Emanuel Gyenes #44 a fost cronometrat cu al 47-lea timp la general și a devenit primul lider al categoriei Malle Moto.

Foto: Emanuel Gyenes #44 (Autonet Motorcycle Team
Credit foto: FotoP

Emanuel Gyenes #44: „Aceasta a fost cea mai lungă primă probă specială pe care am întâlnit-o până acum în Dakar: 319 kilometri care nu au fost foarte ușori. În unele zone traseul a fost chiar periculos pentru că puteai să cazi și să lovești motocicleta. Era foarte multă piatră. Am încercat să merg prudent să nu cad, să fac greșeli sau să lovesc motocicleta. În vreo două locuri am făcut greșeli de navigație, dar nu cred că am pierdut mai mult de un minut și jumătate. Este o cursă lungă, mai avem încă 11 zile și peste 7.000 de kilometri, se pot întâmpla multe. Mă simt bine și asta contează. Nu m-am simțit obosit, doar am mers prudent în zonele cu piatră multă“.

Foto: Emanuel Gyenes #44 (Autonet Motorcycle Team
Credit foto: FotoP

Din păcate, cel de-al doilea român din Dakar Marcel Butuza #80 (Vectra Racing Team) – a fost nevoit să abandoneze, în urma unei accidentări suferite pe o porțiune de traseu cu foarte multă piatră, despre care amintea și Mani. In asteptarea informațiilor oficiale, îi urăm lui Marcel recuperare usoară.

Foto: Marcel Butuza #80 (Vectra Racing Team)
Credit: FotoP


  • Pe 5 ianuarie s-a concurat în etapa Jeddah – Al Wajh, 752 kilometri din care 319 kilometri de probă specială.
  • Cu un debut prevăzător, pilotul Autonet Motorcycle Team a avut al 47-lea timp al etapei și a stabilit timpul de referință la clasa Malle Moto – Original (fără asistență tehnică).
  • 6 ianuarie, etapa a 2-a din totalul de 12 programate în Dakar 2020: 401 kilometri din care 367 kilometri de probă specială. Sosirea va fi în orașul Neom.
Foto: Emanuel Gyenes #44 (Autonet Motorcycle Team)
Credit foto: FotoP

În ziua a doua a primei ediții ce se desfășoară în Arabia Saudită, caravana Dakarului își continuă drumul către nord, apropiindu-se de granița cu Iordania. În etapa de pe 6 ianuarie, la finalul celor 401 kilometri, bivuacul va fi stabilit în orașul Neom. Va fi un traseu rapid cu multă piatră și trasee paralele, o zi în care concurenții se vor obișnui și mai mult cu particularitățile navigației în această zonă total nouă pentru rally-raidul de asemenea anvergură. Tot în Neom, oraș aflat pe malul Mării Roșii, se va rămâne și pe 7 ianuarie când este programată o etapă în buclă a cărei probă specială măsoară 404 kilometri și va avea multe treceri prin canioane, se va ajunge în zona muntoasă și se va urca la 1.400 metri altitudine.

Moto: Clasament General după prima dintre cele 12 etape

1. Toby Price, RedBull KTM Racing, 03h 19min 33sec

2. Ricky Brabec, Monster Energy Honda Team, +02min 05sec

3. Matthias Walkner, RedBull KTM Racing, +02min 40sec

………………………………………………………………………………………….

47. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team +55min 09sec

………………………………………………………………………………………….

Malle Moto – Original  Clasament general după prima dintre cele 12 etape

  1. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team 4h 16min 42sec
  2. Benjamin Melot,  Benjamin Melot     + 10min 25sec
  3. Giordano Pacheco, Calidoso Racing Team + 12min