Dakar 2020: Mani Gyenes conduce detașat în clasamentul Malle Moto – Original, la 3 zile distanță de finiș

Emanuel Gyenes #44 este la doar 3 zile distanta de o noua victorie in Dakar si prima la Malle Moto – Original.

Etapa a 9-a a însemnat revenirea la acțiune în Raliul Dakar după dispariția șocantă a motociclistului portughez Paulo Gonçalves în etapa a 7-a, desfășurată duminică. În semn de respect pentru acesta și pentru concurenții de la moto și quad care au trebuit să se adune, organizatorii raliului au decis să anuleze pentru cele două categorii etapa programată luni.

Marți însă a venit momentul revenirii în șa pentru cea mai lungă etapă din acest an, etapa numărul 9 și cea care a dus caravana de la Wadi Al-Dawasir la Haradh. A fost o probă specială rapidă, casantă, cu multă piatră, la finalul căreia timpul lui Mani a fost de 4h 05min 49sec: al doilea la clasa Malle Moto – Original și al 32-lea în clasamentul moto. Pilotul sătmărean își păstrează poziția de lider având un avantaj de 1h 30min 04sec, cu trei etape înainte de finalul primei ediții desfășurate în Arabia Saudită.

Emanuel Gyenes in timpul etapei 9
Credit foto:RallyZone
  • Pe 15 ianuarie se concurează în etapa a 10-a (din 12) Haradh – Shubaytah: în total 608 kilometri dintre care 534 kilometri de probă specială. Aceasta este prima parte a etapei maraton.
  • Emanuel Gyenes conduce încă de pe 5 ianuarie clasa rezervată celor care concurează fără asistență tehnică, cea mai dură formă de participare la Raliul Dakar.
  • Etapa a 9-a de pe 14 ianuarie a fost dificilă, fiind prima în care s-a concurat după dispariția lui Paulo Gonçalves și una în care Mani a fost scos din ritm de uleiul care curgea din motor pe pinionul față.

Emanuel Gyenes #44, Autonet Motorcycle Team: „Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat duminică. Paulo Gonçalves era la al 13-lea Dakar. Un pilot experimentat și foarte talentat, avea un loc doi în Dakar, un titlu mondial în 2015. Transmit condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor din Portugalia.

Etapa a noua a fost cea mai lungă din acest Dakar. În mod normal am avut programați 891 de kilometri, dar au tot fost făcute modificări și am parcurs în total peste 900 de kilometri. Ziua de marți a fost foarte lungă. Ne-am trezit la 3 și jumătate, eu am plecat din bivuac undeva în jur de 4:50 am. Am avut de parcurs o legătură de 375 de kilometri până la startul pe proba specială, iar pe la kilometrul 70 am observat că îmi curge ulei din motor pe pinionul față. Am început să îmi fac griji pentru că mai aveam de parcurs încă 200 și ceva de kilometri de legătură și apoi peste 400 de probă specială. Mă temeam că voi rămâne fără ulei. Pe acel drum mergeau și mașinile de asistență și am oprit una de la Sherco. I-am rugat să îmi dea jumătate de litru de ulei, să am la mine în caz că pe proba specială rămân fără ulei. Dar din fericire am ieșit din probă fără să fie nevoie să mai completez. Cred că la fiecare 20-30 de kilometri mă uitam la pinion să văd cât de tare curge uleiul la simering. A fost bine că nu am pierdut mult timp. Speciala a fost destul de dificilă: foarte multă piatră în primii 110 kilometri, destul de periculos. Urmează acum etapele 10 și 11, de maraton. Miercuri noapte vom dormi într-un bivuac unde nu este nicio echipă de asistență și sper să fie totul bine pentru că dacă am nevoie de piese acolo, nu am de unde să iau. Vineri este ultima etapă și sper să ajung la finiș fără probleme.“

Etapa a 10-a, de miercuri, Haradh-Shubaytah, are 608 kilometri dintre care 534 de probă specială și este prima parte a maratonului. Toți vor încerca să-și menajeze echipamentul pentru că mai au acces la piese și anvelope abia joi seară, când revin în Haradh și se vor pregăti pentru speciala care îi va duce la sosirea din Qiddiyah. Speciala va debuta cu întinderea infinită a zonei numită „Empty Quarter“, însă capcanele vor apărea chiar înainte să se ajungă în bivuacul instalat în pustietate. Sunt programați 30 de kilometri de dune în care concurenții vor trebui să-și găsească drumul către bivuac înainte de căderea nopții. Joi, 16 ianuarie, la revenirea în Haradh sunt programați 379 kilometri de probă specială, iar acest traseu include și cele mai frumoase dune din Arabia Saudită.

Emanuel Gyenes in timpul etapei 9
Credit foto:RallyZone

Moto, Clasament General după 9 dintre cele 12 etape

1. Ricky Brabec, Monster Energy Honda Team 31h 59min 29sec

2. Pablo Quintanilla, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team +20min 53sec

3. Toby Price, Red Bull KTM Team +26min 43sec

………………………………………………………………………………………….

32. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team +6h 39min 24sec

………………………………………………………………………………………….

Malle Moto – Original, Clasament general după 9 dintre cele 12 etape

  1. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team 38h 38min 53sec
  2. Benjamin Melot, Benjamin Melot + 1h 30min 04sec
  3. Florent Vayssade, Team Vayssade Florent + 1h 32min 45sec

By: Maria-Teodora Secul