Dakar 2017: Etapa 5 aduce al 5-lea lider diferit, Mani urcă în top 20

De la Tupiza la Oruro – 692 de km

Ediţia cu numărul 39 a Dakarului a suferit schimbări profunde în clasamente pe parcursul celor 5 etape desfăşurate până acum, ierarhia devenind din ce în ce mai instabilă. Aşa se face că, in 5 etape, avem 5 câştigători diferiţi şi un vânt al schimbării care aduce mereu penalizări şi mai ales probleme de navigaţie.

Din totalul de 692 de km din care 447 km de probă specială, piloţii au parcurs ieri în regim de concurs doar 219 km, partea a doua a specialei fiind anulată în zona de neutralizare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Însă şi acestia au fost de ajuns pentru ca Anzii Boliviei să le dea bătăi de cap concurenţilor, care, după ce au luat startul la 2 grade Celsius, au urcat la 3.700 – 4.400 de metri altitudine şi au avut iarăşi probleme de navigaţie și o mare varietate de tipuri de teren. Organizatorii au luat decizia după ce ploaia care căzuse încă de la start, a devenit torenţială și a făcut ca parcurgerea zonei de dune să fie mult prea riscantă, din cauza vizibilităţii reduse.

15940354_1413671555332309_511309181448192424_n

Nivelul scăzut de oxigen şi oboseala acumulată şi-au spus cuvântul şi asupra lui Mani Gyenes, care a făcut câteva greşeli de navigaţie în etapele 4 şi 5, însă folosindu-se de experienţa sa şi poate de puţin noroc, a izbutit să recupereze timpul pierdut, terminând ziua 5 pe 24 şi cu al 18-lea timp la General!

” Ziua a cincea a fost una foarte lungă. Trebuiau să fie două probe speciale dar a doua, din păcate, s-a anulat din cauza vremii. Prima probă a fost una de 219 km şi am luat startul pe ploaia care a continuat până la km 80. Am făcut şi astăzi două greşeli de navigaţie deoarce organizatorii au schimbat ceva pe GPS. Din acest an, nu ne mai apare la punctele GPS săgeata ca să ne ajute la navigat, dar şi piloţii din faţă au aceeaşi problemă. Aşa că am pierdut şi astăzi vreo 10 -12 minute din cauza navigaţiei, dar în rest a fost ok, mi-a plăcut. Contează că sunt în top 20 acum şi sper să mai reuşesc să mai urc în clasament. Aici plouă foarte tare şi nu se ştie încă dacă se va ţine proba din etapa a şasea. Eu îmi doresc să se ţină ca să mai pot recupera.” – Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team

sam

În etapa de ieri, #14Sam Sunderland (KTM) a fost  singurul rider care nu s-a rătăcit în dunele boliviene, spre deosebire de Pablo Quintanilla, Xavier de Soultrait, Matthias Walkner sau Joan Barreda, care au pierdut mult teren din această cauză. Aşadar, englezul a devenit cel de-al cincilea câştigător diferit la clasa moto. Juan Pedrero, Toby Price, Joan Barreda şi Matthias Walkner l-au precedat în celelalte etape, iar acum, cursa pentru podium este mai deschisă ca niciodată! Sunderland şi-a demonstrat aptitudinile de navigaţie câştigând în Oruro, profitând de problemele rivalilor săi, pe o vreme mai mult decât capricioasă.

“A fost o zi grea, să ştiţi. Deşi partea a doua a fost anulată, tot a trebuit să pilotăm încă 300 km pe ploaie şi frig. Voi fi mai mult decât bucuros să mă curăţ puţin şi să mă odihnesc. A fost o zi bună. Dimineaţă am luat startul având un feeling bun şi am fost şi rapid. Am încercat să ma concentrez foarte mult asupra navigaţiei. Au fost una sau două porţiuni destul de dificile. Câteodată totul merge ok, alteori ai probleme. Azi mi-a mers totul bine. Mai avem mult de mers. Ieri am fost destul de deprimat şi nervos deoarece am comis o greşeală, iar acum sunt foarte fericit, deci acum trebuie să încerc să-mi păstrez calmul şi concentrarea, deoarece suntem abia în ziua a 5-a”. – Sam Sunderland

Joan Barreda (HRC Honda) primeşte o lovitură după alta. După penalizarea de o oră primită în prealabil, a avut un start groaznic ieri şi s-a mai şi pierdut după primii 150 km ai specialei. Spaniolul a pierdut 37 minute faţă de câştigătorul zilei şi s-a scufundat efectiv în clasamentul General la o oră şi 12 minute după lider.

15826819_1336282219764415_2800041578855650624_n

Azi, 7 ianuarie, ar fi trebuit să se desfăşoare Etapa a 6-a, de la Oruro la La Paz, care marchează prima jumătate a Dakarului. Însă din pricina condiţiilor meteo extreme şi pentru ca încă mai erau concurenţi rămaşi pe etapa din ziua precedentă, organizatorii au decis să anuleze proba specială din etapa a 6-a. Tot în La Paz este planificată şi ziua de odihnă de duminică. Următoarea etapă, cea de a şaptea din totalul de 12 este programată luni, 9 ianuarie, şi se va merge din La Paz în Uyuni. Aceasta va fi o etapă maraton – la finalul zilei riderii nu se vor întâlni cu echipele de asitenţă tehnică – şi concurenţii de la clasa moto vor petrece noaptea într-o cazarmă. Dakar 2017 se va încheia sâmbătă, 14 ianuarie, în Buenos Aires, Argentina.

Clasamentul General după 5 etape din 12:

1. Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 15:22:05
2. Pablo Quintanilla,  Rockstart Energy Husqvarna, 15:34:05

3. Adrien Van Beveren, Yamalube Yamaha, 15:38:12
…………………………………………………………………………………………………….

18. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM, 17:04:31

………………………………………………………………………………..

By: Maria-Teodora Secul