Dakar 2017 După două zile, Mani Gyenes primeşte şi el penalizare o oră

Partea a doua a Dakarului începe cu o veste proastă pentru noi toţi şi cu atât mai mult pentru Mani Gyenes, care, în prima săptămână a pilotat exemplar şi a avut un parcurs crescător în clasamentul General. Pilotul Autonet Motorcycle Team a primit ieri, în ziua de odihnă, o veste groaznică. Primeşte şi el o oră penalizare şi este retrogradat de pe locul 18, pe poziţia 29 la General. Acelaşi lucru s-a întâmplat chiar şi cu ocupantul locului 3 pe podiumul Dakarului de anul trecut, Stefan Svitko, un alt pilot particular valoros, acesta ajungând acum pe 19 la General.

Stau şi mă întreb: oare de ce tocmai ieri, (la doua zile distanţă!!) după ce piloţii HRC Honda au fost penalizaţi în etapa 4 –  când au alimentat într-o zonă nepermisă – toate GPS-urile piloţilor din top 20 au fost amănunţit controlate?…De ce nu s-a dat această dispoziţie atunci pentru toţi? Nu putem face decât nişte evidente supoziţii vizavi de această întrebare, dar… faptul e consumat. Viaţa e nedreaptă şi nu putem avea încredere decât în noi înşine. Acelaşi lucru va trebui să facă acum şi Mani Gyenes; să aibă încredere în resursele proprii şi să lupte în continuare. Dakarul nu se termină acum, ci în 14 ianuarie. Tot ce putem noi, cei de acasă să facem este să-i arătăm susţinerea şi încrederea noastră în potenţialul său şi să-i scriem câteva cuvinte de încurajare pe pagina de facebook. Mai e o săptămână în care, dacă e să ne uităm la cum a decurs precedenta, orice se poate întâmpla! Hai Mani!

m

 ”În ziua a patra, când am venit din Argentina în Bolivia, am avut o neutralizare unde nu doar eu, ci şi piloţii Honda şi Svitko şi mulţi alţi concurenţi, am crezut că avem realimentare, dar nu am avut. Acolo am ieşit de fapt din neutralizare 1 km ca să alimentez. Concurenţilor din top 20 le-au fost verificate GPS-urile şi organizatorii au văzut că de fapt am ieşit din traseu un km şi am revenit, iar pentru asta ne-au dat câte o oră penalizare. Sincer acum sunt foarte trist din cauza aceasta, pentru că în concurs lupţi foarte tare pentru fiecare minut ca să reuşeşti să avansezi în clasament şi când afli că ai primit o oră de penalizare nu îţi pică deloc bine. Acum am fost retrogradat pe locul 29 şi asta este foarte în spate faţă de aşteptările mele. Nu ştiu dacă mai pot sau am şanse să intru in top 20. Am să trag tare în a doua săptămână a acestui raliu.” – Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Racing)

Mai mult decât atât, în urma anulării etapei 6 dinaintea zilei de odihnă, condiţiile meteo nefavorabile au continuat şi i-au forţat pe directorii competiţiei să schimbe traseul etapei 7 de azi, de la La Paz la Uyuni (etapă Maraton). Un nou traseu a fost creat în ziua de odihnă şi concurenţii au avut de asemenea grija să-şi întocmească road book-urile după trăsăturile acestuia.

Noul traseu este o combinaţie fără precedent între rutele etapelor 6 şi 7. Speciala de azi de 161 km se va desfăşura în principal pe teren nisipos, cuprinsă între o secţiune de legătură de 400 km şi o alta de 240 km. Speciala a început la ora 10 am ora locală (ora 16 a României), primele motocicletele fiind aşteptate să sosească la bivouacul din Uyuni la ora 3.30 pm ora locală, ora României 21:30.

By: Maria-Teodora Secul