Interviu: Sergiu Grecu hunedoreanul care a cucerit Bronzul la Redbull Romaniacs 2017

sergiu6

Redbull Romaniacs inseamna mult mai mult decat cine va castiga la clasa Gold, unde poti pune pariu pe oricare dintre cei top 5 piloti pe care-i stim dintotdeauna…Romaniacs este mai mult despre Romania, despre minunatele peisaje strabatute de traseele lui si despre pilotii nascuti in acesti munti greu de cucerit. Asa ajungem la Sergiu Grecu, hunedoreanul de doar 16 ani care a devenit Campion la clasa Bronze a celui mai dificil raliu hard enduro din lume. A crescut practic pe saua motocicletei si s-a antrenat pe crestele Carpatilor, pe cursul raurilor repezi de munte, mânat de pasiunea si talentul sau pentru hard enduro. Toate acestea i-au adus in acest an o uimitoare victorie la clasa Bronze, in care a strabatut peste 390 de kilometri cu motocicleta si a invins peste 200 de piloti din intreaga lume, adica jumatate din totalul competitorilor de la Redbull Romaniacs 2017. Iata ce ne-a povestit tanarul “lup” de la Haita Motoclub Deva:

“Red Bull Romaniacs 2017 a fost o provocare adevarata. In fiecare zi devenea din ce in ce mai solicitant. Prologul mi-a placut enorm, fiecare obstacol in parte. As fi vrut sa ma dau mai mult pe el, dar am avut ghinionul de a face doar tura de calificare, din care, bineinteles, nu am ajuns in finala din cauza unui cauciuc de tractor in care mi s-a blocat roata motorului. Dar a trecut, a fost bine si nu am avut parte de incidente fizice, ceea ce, dupa parerea mea e cel mai important.” - Sergiu Grecu (Motoclub Haita Deva)

sergiu2

“In ziua 1 a fost un traseu de 115 km sustinut si foarte frumos, care mi-a placut enorm. In aceasta zi am recuperat tot timpul pierdut la prolog. In ziua 2 a fost un traseu de 124 km cu mai multe portiuni de viteza, dar si in aceasta zi totul a decurs bine. Pot spune ca ziua 3 mi s-a parut cea mai dificila dintre toate, 152 km cu urcari si coborari, rauri si un continuu traseu pietros, intr-adevar o zi solicitanta. In ziua 4 eram extrem de bucuros, stiam ca se va termina tot stresul si o gramada de emotii acumulate de-a lungul cursei. A fost doar viteza, in concluzie un traseu un pic periculos; nu stiai ce se putea ivi in fata, tot ce puteai sa speri era sa nu se intample una ca asta. Am reusit sa pastrez pozitia buna din ziua 1 pana la finalul cursei si sunt extrem de fericit, este o realizare mare, nici nu ma asteptam. A fost o experienta uimitoare si sunt sigur ca va fi in continuare in anii ce urmeaza.”

sergiu3Motomaniac: Prima oara ai participat la Redbull Romaniacs in 2015, la doar 14ani, cand nici nu se uscase bine “cerneala” pe buletin si te-ai clasat pe un excelent loc 20 tot la clasa Bronze, din 166 participanti. Cum e sa ai doar 16 ani si sa fii cel mai bun dintre cei peste 200 de concurenti de la clasa Bronze a celui mai dificil raliu hard enduro din lume?

Sergiu Grecu: “Nu pot spune ca e ceva special, dar sunt foarte bucuros, am muncit din greu pentru asta, si desigur, nu as fi ajuns aici daca nu erau parintii mei care sa ma sustina mereu.”, a raspuns modest tanarul endurist.
Motomaniac: Cat de mult te antrenezi si cum? 
Sergiu Grecu: “Depinde de saptamani, in unele de 3 ori, in altele de 4 sau chiar 5 ori. In timpul scolii e mai greu, pot doar in weekend uri, asta ar veni 2 zile pe saptamana. Fac antrenamente atat pe hard enduro, cat si pe motocross, dar mult mai rar. Ma axez mai mult pe hard, imi place enorm. Nu exista limite, mai ales daca iti place, in fiecare zi descoperi ceva nou.”
Motomaniac: Ai grija si de alimentatie?
Sergiu Grecu: “Sigur, am grija si de alimentatie, doar este important! Este o metoda de a-ti respecta corpul si sinele; cu cat mananci mai sanatos, cu atat e mai bine si vei avea mai multa energie.”
Motomaniac: Care sunt persoanele care te sustin si antreneaza in acest frumos si promitator parcurs?
Sergiu Grecu: ”Primele persoane foarte importante sunt cele din familia mea si mai ales parintii si fratele meu. Ii iubesc enorm, nu stiu daca as fi ajuns asa departe fara ei. Tatal meu m-a pus prima data pe motor la varsta de 4 ani si de atunci ne tot dam impreuna. E foarte frumos sa practic acest sport alaturi de el. Apoi urmeaza mecanicul meu, Zoltan Burjan (Zoli), care daca nu ar fi acolo cand motorul are daune, probabil cursa ar fi compromisa; si mentorul meu Harpa Paul Cristian, cu care ma antrenez pe hard enduro, de la care mai am inca multe de invatat. Iar apoi sunt prietenii, desigur, care de fiecare data imi ureaza bafta si ma incurajeaza.”
sergiu1
In 2018, Sergiu se va inscrie la clasa Silver, fiind doar un pas logic in ascensiunea lui fulminanta in hard enduro. In concluzie, pentru acest tanar nu doar talentat ci si foarte bine echilibrat, ambitios si perseverent se anunta un viitor stralucit si cu siguranta ne va face mandri in continuare oriunde va merge, fiind un reprezentant perfect pentru Romania in fata tuturor natiunilor alaturi de care se va afla in vreun concurs.
By: Maria-Teodora Secul
sergiu6