Dakar Rally 2015: Etapa 8 zdruncina din temelii clasamentul general

salar

De la Uyuni la Iquique

Ieri, 12 ianuarie 2015, cea de-a doua parte a etapei Maraton in care pilotii au fost pe cont propriu din punct de vedere al suportului tehnic, a fost extrem de tumultuoasa! Pablo Quintanilla (KTM) a castigat prima sa etapa din 2015, chilianul intrecandu-l pe  Juan Pedrero Garcia (Yamaha) – locul 2 – si pe Stefan Svitko (KTM) – locul 3. Etapa 8 a facut ravagii printre rideri – printre care si liderul Joan Barreda, care a cazut mai jos de top 20 in clasamentul general si automat afara din cursa pentru podium – dar a adus si cele mai bune rezultate din cariera pentru altii. Cum spuneam si ieri, ploaia torentiala a facut ca oficialii Dakar sa amane Startul Etapei 8 cu cateva ore, spre nemultumirea unor concurenti.

Conditiile de pe traseu au facut imediat prima “victima” – pilotul Gerard Farres Guell (Gas Gas) – care a suferit o cazatura in plina viteza dupa primii kilometri parcursi pe intinderea sarata Salar de Uyuni. Motocicleta a fost grav avariata, iar Guell a fost evacuat dupa ceva timp cu elicopterul de catre medici, pentru ca se afla in stare de hipotermie! Putin mai tarziu, dupa Guell au mai fost nevoiti sa se retraga din competitie inca trei piloti din top 20: Michael Metge s-a confruntat cu importante probleme tehnice care l-au obligat sa abandoneze cursa, urmat mai tarziu de catre coechipierul sau, Alessandro BotturiJordi Viladoms (Red Bull KTM) a fost la fel de ghinionist, fiind coplesit de problemele mecanice pe care incercase cu disperare sa le repare, insa motorul avariat total l-a scos si pe el din concurs.

8

Nici situatia lui Joan Barreda nu s-a imbunatatit. Din contra, s-a consolidat intr-un esec, toate sperantele lui la victoria din acest an fiind spulberate. Varful de lance al echipei HRC Honda inca se mentinea in fruntea clasamentului general dupa accidentarea din etapa precedenta pe care o terminase laudabil pilotand doar cu mana dreapta ghidonului motocicletei rupt. In timpul noptii, Barreda a primit ghidonul coechipierului “de sacrificiu” Demian Guiral si se afla printre primii pe traseu. Insa dezastrul s-a abatut asupra lui Barreda cand o problema mecanica majora a facut sa fie nevoie de interventia unui alt coechipier – Jeremias Israel – care l-a tractat pe Barreda kilometri intregi. Au ajuns la Finish pe locul 64 (Barreda), respectiv 65 (Jeremias Israel), ambii terminand cu mai mult de trei ore in spatele noului lider al clasamentului general, Marc Coma (Red Bull KTM). Foto:

opt

Acum, Barreda se situeaza la mai bine de o ora si jumatate in spatele campionului de anul trecut, pe pozitia 16, iar Jeremias Israel pe 27. Joan Barreda (HRC Honda) a tinut ulterior sa-si manifeste frustrarea fata de organizatori si fata de decizia acestora de a nu amana etapa din cauza conditiilor nefavorabile…

Cu riscul de a parea malitioasa si partinitoare, as avea de adaugat ca, pentru Laia Sanz de exemplu, Etapa 8 a insemnat cel mai bun rezultat din cariera sa de pana acum – un extraordinar loc 5, cel mai bun loc din istoria Dakar pentru o femeie in cel mai HARD raliu din lume…

Astfel, in acest moment ea se situeaza pe pozitia 9 la general! Unde mai pui ca la un moment dat, Laia Sanz #29 (foto) se afla pe locul 3, in batalia pentru podiumul etapei, ceea ce este iarasi o premiera la Dakar pentru o femeie! De asemenea, ea a fost ultimul pilot care a incheiat etapa herculeana cu un timp sub 3 ore. Pe ultimii kilometri insa, cand au ajuns la dune, Toby Price si Pablo Quintanilla au intrecut-o pe Laia. Ea a avut de ales intre a risca totul si a se intrece cu cei doi; sau a fi cerebrala si a pilota cu grija, mentinand un ritm bun si a castiga o pozitie oricum extrem de valoroasa. Se intelege de la sine ca a stiut ce varianta sa aleaga. Si bine a ales!

laia S

Pentru romanii nostri, etapa de ieri a avut planuri diferite. Din pacate, Marcel Butuza a fost nevoit si el sa abandoneze din cauza problemelor la motocicleta, cauzate de sare si apa in principal. Asa cum declarase si Marc Coma, pe alocuri, apa sarata avea chiar si un metru inaltime, afectand partea electronica a motocicletei. Oricum, pentru Marcel avem numai cuvinte de lauda si speram sa-l vedem si la anul participand si poate cu ceva mai mult noroc la el.

Noaptea trecuta in bivuacul din Iquique (Chile) avea loc ”desararea” motocicletei dupa trecerea prin Salar de Uyuni, acoperit de apa. Mani Gyenes declara: ”A fost foarte greu în Salar de Uyuni din pricina apei și a sării. Am pierdut foarte mult timp pentru că după câteva zeci de km, motorul pur și simplu s-a oprit. Mai mulți rideri care au același model de motocicletă cu al meu, KTM 450 Rally Replica 2012, au fost nevoiți și ei să se oprească. Cred că am stat peste 20 de minute ca să aștept să se răcească motorul. Din pricina sării depuse pe radiator nu mai ajungea suficient aer la motor. Acum sunt în Iquique și marți avem deja ultima zi din Atacama, apoi miercuri revenim în Argentina. Îmi pare foarte rău că din pricina problemelor tehnice Marcel nu a mai ajuns astăzi la finiș, speram să urcăm amândoi pe podiumul de sosire din Buenos Aires.”

emanuel g

In speciala de astazi (Etapa 9) la punctul de alimentare, Mani avea al 22-lea timp. Sunt 450 de km de proba speciala, iar bivuacul va fi in Calama, Antofagasta. Asteptam cu nerabdare deznodamantul zilei de azi! Ramaneti cu MotoManiac!

By: Maria-Teodora Secul

Rezultate Etapa 8:
1. Pablo Quintanilla, CHL (KTM) 2:56:19
2. Juan Pedrero Garcia, ESP (Yamaha) 2:56:30
3. Stefan Svitko, SVK (KTM) 2:56:31
4. Toby Price, AUS (KTM) 2:57:00
5. Laia Sanz, ESP (Honda) 2:58:55
6. Xavier de Soultrait, FRA (Yamaha) 3:02:55
7. Alain Duclos, FRA (Sherco) 3:03:01
8. Hans Vogels, NLD (KTM) 3:03:53
9. Marc Coma, ESP (KTM) 3:03:56
10. Ruben Faria, PRT (KTM) 3:04:03

Rezultate la general dupa Etapa 8:
1. Marc Coma, ESP (KTM) 28:51:12
2. Paulo Goncalves, PRT (Honda) 29:00:23
3. Pablo Quintanilla, CHL (KTM) 29:02:23
4. Toby Price, AUS (KTM) 29:07:08
5. Stefan Svitko, SVK (KTM) 29:17:42
6. Ruben Faria, PRT (KTM) 29:25:46
7. Alain Duclos, FRA (Sherco) 29:49:20
8. David Casteu, FRA (KTM) 30:02:00
9. Laia Sanz, ESP (Honda) 30:10:03
10. Ivan Jakes, SVK (KTM) 30:38:59