Dakar 2018 sub aceeasi dominatie portocalie, de 17 ani incoace


Victoriile obtinute ieri, in ultima etapa a Dakarului din acest an, de catre Kevin Benavides la clasa Moto, Ignacio Casale la clasa Quad, Giniel de Villiers la clasa Auto si Ton van Genugten la categoria Camioane, nu au afectat pozitiile din topul ierarhiei raliului la clasamentul general.  Matthias Walkner a devenit primul austriac ce castiga Dakarul la clasa Moto, impreuna cu brandul KTM care continua sa domine evenimentul multumita celui de-al 17-lea succes consecutiv! Aflat la ultima sa participare, Peugeot si-a pastrat titlul, de aceasta data cu o singura masina pe podium, mai exact modelul 3008 Maxi, condusa de catre castigatorul Carlos Sainz. Aflat sub amenintarea lui Federico Villagra pana in penultima zi, in final, Eduard Nikolaev a obtinut un al treilea titlu la volanul Kamaz-ului sau.  Cat despre chileanul Ignacio Casale, care a castigat cel de-al doilea Dakar al sau consecutiv, a dominat clasamentul general de la inceput si pana la sfarsit.

mwd

Mai deschisa ca oricand, cursa la clasa Moto a produs de timpuriu prima surpriza, cu iesirea prematura din raliu a lui Sam Sunderland in dunele din San Juan de Marcona in doar cea de-a 4-a zi a raliului. Detinator al titlului si castigator a doua din primele trei etape, a lasat drum liber “haitei de lupi” flamanzi dupa victorie, in frunte cu noua garda formata din Adrien van Beveren and Kevin Benavides. Cei doi piloti au provocat obisnuita dominatie a KTM-ului , schimband conducerea in clasamentul general in diferite ocazii. Aceasta batalie a fost intercalata cu presiuni din partea lui Joan Barreda sau Antoine Meo, inainte de o devastatoare etapa 10. O zi care ar fi trebuit sa-i permita tanarului argentinian sa triumfe in tara sa natala, in schimb, i-a luat orice speranta din cauza unei greseli de navigatie in albiile raurilor din Belen, de la sfarsitul specialei. A tras in jos dupa el un numar important de favoriti, printre care si Toby Price, singurii piloti care au iesit nesifonati fiind Matthias Walkner si Adrien Van Beveren. Cu toate acestea, riderul Yamaha nu a scapat nevatamat, acesta suferind o cazatura urata cu doar 3 km inainte de finisul etapei, lasandu-l astfel pe austriac singur la conducerea Dakarului. Controland cursa perfect pana la final, la cei 31 de ani, austriacul si-a insusit cel mai mare premiu al carierei sale, permitand KTM -ului sa-si continue incredibila succesiune de 17 triumfuri consecutive!

26804609_1748376768535452_5564125718393297688_n

In total, 185 de vehicule au terminat cea de-a 40-cea editie: 85 motociclete, 32 quaduri, 49 masini, inclusiv 6 SxS (Side by Side-uri) si 19 camioane, ceea ce inseamna ca 55% dintre concurentii care au luat startul din Lima cu doua saptamani in urma, au ajuns la linia de Finis.

Urmatorul articol va fi dedicat in intregime reprezentantului nostru – Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team) – care a reusit inca un rezultat superb la Dakar, in cea mai grea editie de pana acum a acestui raliu, de cand are loc in America de Sud. Ramaneti aproape de motomaniac.ro!

Sursa: dakar.com

Surse foto:

https://www.facebook.com/MatthiasWalknerMX/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/KTMRacing/

By: Maria-Teodora Secul